My Lurvely Followers

Wednesday, January 26

Resepi Laksa Johor - ShA-RiFa style -

Hii sayang2 suma..arini nak share resepi slh satu mknan kegemaran ak..ape lgi klu bkn Laksa Johor...selain laksa penang ak jgk suka laksa johor. Since ak nie org Perak, mn lah penah mkn laksa jhor nie, jauh sekali nak beli coz mmg x jumpe nyer.. ..so ak wat sendiri2 je..resepi pun tnye2 gitu kt kwn org johor..maen pndai2 sendiri lah..hehe..So maybe x perfect mcm yg org johor buat, tp nie style ak sendiri..n turn out ak suke mkn laksa johor nie.. Apalagi bila dh siap msk, nk share resepi gak..smbil2 mulut mengunyah laksa johor nie..dun be jealous ok..hehehe






RESEPI LAKSA JOHOR

bahan-bahan kuah :

A : di rebus dan asingkan isi dan tulang, kemudian di blend 

Ikan sardin/ ikan kembung - dlm 5,6 ekor 
Udang Kering - segenggam - di blend dan asing kn dri ikan
* isi ikan kurau yg di bakar dan di blend (yg nie ak x guna, sbb xde kt dapur..hihi)

B : di blend sehingga halus : 
Bawang Besar - 3,4 biji
Bwg Putih - 3,4 biji
Cili Kering - 10 tangkai ( klu nak pedas lebihkan) 
Halia - 3 cm
Lengkuas - 3,4 cm
Belacan
Serbuk Kari Ikan - 1 paket kecil

Kerisik
Santan - 2 ringgit

Asam Keping
Serai - di ketuk
Garam
Gula

~ kuah laksa johor yg ak buat..ak suke pekat2 ~


bahan2 utk sambal belacan :
CIli Padi - 10 tangkai
Cili Merah - 2,3 Tangkai
Belacan 
Garam
Air Asam Jawa ( boleh juga guna air perahan limau nipis/kasturi )

Hiasan :
Hirisan Timun
Hirisan Bawang Besar
Bunga Kantan - di hiris halus
Kacang Panjang - di hiris juga, kcg nie mentah je yea..x perlu rebus
Limau kasturi
Spaghetti - direbus
~ spaghetti, smbal belacan dan bhn2 hiasan, nk sedap mkn ngan perahan limau nipis ~

Cara : 
1. Masukkan isi ikan yg telah di rebus ke dalam periuk , bersama2 dgn udang kering yg telah di blend
2. Hidup kan api dapur, kemudian masukkn bahan B yg telah di blend, dan masukkan serai yg tlah di ketuk
3. Biarkn sebentar apabila telah mendidih sedikit, masukkan santan dan beberapa sudu kerisik
4. Imbangi rasa kuah dengan garam dan gula, jika kuah terlalu pekat msukkn sedikit air *hendaklh di ingat bhw kuah laksa johor bkn cair sprti laksa penang, ia agak pekat seperti kuah spghetti , tetap terpulang pd cita rase masing2 )
5. Letakkn asam keping.
6. Biarkan mendidih dan siap!
7. Sambal belacan di sediakan sprti biasa kita buat tue, tumbuk guna lesung batu klu mau sedap..xmo blend.. :D
8.  Hidangkn bersama spaghetti yg telah direbus. Laksa Johor pkai spaghetti yea syg..sbb tue kuah ny pekat sedikit


Trivia : Laksa Johor tidak sprti laksa lain di mana ia menggunakn spaghetti
Laksa Johor juga di makan menggunakn tangan sm sprti kita mkn nasi


~ gaul2 dulu, bru mkn pkai tgn...uhhh sedap ~



SELAMAT MENCUBA!

hugs and kisses,

Sha-Rifa



10 comments:

  1. hehe..menarik2..buatkan satu..hehe

    ReplyDelete
  2. bkn 1, sepluh pun sy buat..hik2

    ReplyDelete
  3. yeahhh! laksa johor pon peberet akak, sedapppp sangat! :)

    ReplyDelete
  4. fevret sy jugeee....jemput mkn kak

    ReplyDelete
  5. oh memang sedap!!...my favorite laksa ni...

    ReplyDelete
  6. aik..tol ka nie laksa jhr..slalu mkn xcmne pn..hehehhehehe

    ReplyDelete
  7. ha,tol ke laksa johor nie...slalu mkn xcmne pn..hehhehe

    ReplyDelete
  8. laksa johor lah..nie style sy sendiri..

    lain org lain cara nye..janji rs ummppphh..hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

 

Recent Visitors