My Lurvely Followers

Monday, January 24

Resepi Laksa - ShA-RiFa Style -

Tggal skejap entry psl outing tue..now entry resepi back on demand...dah lame en.F mntak..ak x wat2 lagi..So now nak letak resepi Laksa, my own style.. Laksa nie mmg fevret ak dri kecik lgi..so haruslah tau msk laksa kn..n ak sgt x suke beli laksa kt kedai..sbb x mngikut citarasa ak.. Resepi ak nie korang leh follow, but improvise lah ikut taste msg2.. :D


RESEPI LAKSA ShA-RiFa
Bahan-bahan:

Kuah

Ikan Sardin / Ikan Kembung - 6 ekor, depend pada saiz..ikan sardin lagi manis klu nak wat laksa..
Cili Kering - dlm 2 genggam mcm tue - di blend sehingga halus, klu x nak pedas sgt buang biji terlebih dahulu.
Belacan - di blend bersama2 bwg besar
Bawang Besar - 3,4 bji , di blend sehingga halus
Serai - di ketuk
Daun Kesum - 1 ikat
Bungan Kantan - 1 ikat
Asam Keping
Mee Laksa - blh guna kn laksa basah atau yg  kering


* kat bwh nie bahan2 tmbhan utk kuah, yg nie klu xde pun xpe..tp this is my secret ingrediant utk kuah yg sedap! rahsia kite2 je ehh..namo gtau org..haha.. :D

Ikan Bilis - segengam , di basuh dan d blend sehingga halus
Fish cake 



Hiasan
Bwg Besar
CIli Merah
Salad
Timun
Telur Rebus



Cara-Cara :
 1. Ikan direbus terlebih dahulu, di asingkan tulang dan isi. Bhgian tulang dan kepala ikan jgn di buang.. 
2. Isi ikan di blend sehingga halus dan terus di letak kn ke dalam periuk.
3. Tulang-temulang ikan di blend juga, tapi di tapis air ny. Air tulang kemudian ny di masukkan dalam periuk bsama2 isi ikan. air tulang2 nie lah yg buatkn kuah laksa kita rs manis dan lebih rs ikan ny
3. Hidupkn api dapur, dan masukkan cili kering telah di blend, kuantiti cili bgntung pd citarasa masing2.
4. Masukkan bwg besar yg telah di blend bersama belacan.
5. Letakkn bahan rahsia kita (hehe..rahsia lah sgt)  iaitu segenggam ikan bilis yg di blend..ikan bilis nie menambah kan rase kuah..so x payah nk letak serbuk perasa ( utk pengetahuan sy tidak meletakkn sebarang serbuk perasa dalam masakan kerana ia mbhyakan kesihatan di samping mengganggu kealsian rs mskan kita )
6. Masukkan fish cake yg telah di potong ke dalam kuah, *optional pg sesiapa yg suka
7. Masukkn serai yg telah di ketuk,  bunga kantan yg telah di hiris dan daun kesum
8. Biarkan kuah msk pd api yg perlahan
9. Bila kuah sudah mendidih masukkan garam dan gula bagi mengimbangi rasa kuah. Gula hanye di msukkn sesudu bagi mengelakkkan kuah manjadi terlalu manis
10. Apabila kuah sudah msk hidang kn bersama laksa yg telah si rebus. Letakkn timun , salad, bwg besar dan perahan limau sbgai pnmbah rs laksa kita



SELAMAT MENCUBA

SALAH & SILAP HARAP DI MAAFKAN




sayang ,



ShA-RiFa

6 comments:

  1. Salam kenal.
    Terima kasih kerana berkongsi resepi laksa. Macam sedap jer ni walau saya tak suka makan laksa. sardin tu nak tukar dengan tuna yang pedas tu, boleh?

    ReplyDelete
  2. salam kenal juge

    sy guna ikan sardin yg mentah tue..bkn sardin yg dlm tin tue tau..

    rs ny xde org pkai ikan tuna..tp bleh try..mn tau lgi sedap kot :)

    ReplyDelete
  3. klu lapo kna mkn cik yuki..jgn di biar kosong perut tue

    ReplyDelete
  4. simple resipi.... nmpk cdap!! hihi

    ReplyDelete

LinkWithin

 

Recent Visitors