My Lurvely Followers

Monday, January 10

Resepi Mihun Ladna 'Gambit'

Entry nie supposedly semlm punye..but kpale nie asyek migrain je 2,3 arini so delay skit :p...semlm msk Mihun Ladna..so today nak share resepi sket..ak bkn tukang msk handal ke ape..so klu tlebih tkurang mntak maap ye sayang2 ku...Resepi mihun ladna nie ak figure out sendiri..xde sape2 ajar n cilok dari mn2..mak ak pun x pnah buat..Mostly klu bab msk2 mmg xde sape2 ajar ak, byk try n error mcm tue je..k lah..mbebel je kan ak nie.. :D Yukk kita ke dapur msk!

~ Mihun Ladna menjadi santapan tghari dan mkn mlm ku :D ~


Resepi Mihun Ladna

Bahan :
Mihun
Kicap Manis

Bahan B :
Bawang Putih 4,5 ulas 
Bawang Besar 1
Halia
Ayam 
Udang ( actually nak letak sotong skali tp kt pasar dh abis lah , klu ade lgi best )
Carrot
Bunga Kobis
Putik Jagung
Cendawan Tiram
Tomato
Cili Padi 
*Bancuhan Tepung Jagung + Air
Kiub Pati Ayam 
Air
Garam Gula

Bahan Hiasan :
Daun Bawang
Hirisan Cili Merah
Limau Kasturi
~ bahan2 memsk..organize suma..nnt nak msk senang :) ~



Penyediaan : 

1. Bwg putih  dihiris, tp ak suke tumbuk ngan lesung batu je...kas lebam2 sket. Bwg besar hiris kasar, xmo halus2 nnt xde sedap.. Halia dalam 2cm gitu, di ketuk2 skit (pkai pisau tue, tekan je).. Halia nie lah yg menyedapkn kuah dan bgi bau yg best. 
2. Sayur ikut suka lah nak byk mana tp jgn nipis sgt potong, nnt cepat lembik n hancur
3. Tepung jagung dibancuh dengan air.. Klu kuah ladna tue byk maka sediakan byk sket bancuhan tepung jagung..wat bancuhan tue pekat sikit. 

Cara :

Bahan A ( Mihun Kicap )

1. Panas kan minyak, pastu masuk kan mihun (pasti kn mihun nie dah lembut dan di celur ngan air panas dulu)
2. Masukkan kicap manis, goreng mihun tue sehingga kering.

~ mihun kicap yg dh siap di goreng, bahan2 ntuk hiasan ~


Bahan B (Kuah Ladna)

1. Tumis kan bwg putih , masukkan halia yg telah di ketuk dan potongan cili padi (klu nak pedas letak byk2 )
2. Bila dh kuning bwg putih tue msukkan potongan ayam, biarkan beberapa minit then masukkan air. Kuantiti air depend on bape byk kuah kita nak. 
3. Masukkn 1 kiub pati ayam dan biarkan mendidih (sentiasa kcau)
4. Bila dah mendidih masuk kn udang ( udang sllu di msukkn lmbat sbb kita xmo nnt hilang rase manis udang tue, n udang tue klu msk lame2 jdi keras)
5. Masukkan sayur2 yg agak keras mcm bunga kobis dan putik jagung..biarkan 2,3 minit..Sambil2 tue boleh lah adjust rasa kuah ladna nie ngan garam dan gula.. Klu gula cukup lah dgn 1/2 - 1 sudu je.
6. Masukkan air tepung jagung, masuk sedikit demi sedikit sambil kacau.. Kuah akan jadi semakin pekat bila di ltkkn air tpg jagung nie.. so bhenti bila dh pekat skit.. xmo terlalu pekat sgt..nnt kuah cepat beku 
6. Lasty msuk suma sayur2 lain spt carrot, cendawan, dan tomato.
7. Terus padam kn api dapur.. sayur2 yg d msuk kn tue akan terus msk sbb kuah tue mmg dh mdidih...n kita xmo klu sayur2 tue lembik..

~kuah ladna yg dh pun siap ~


Letak kn mihun kicap di dlm pnggan bersesuaian dan letak kn kuah, nak lgi sedap taburkan daun bwg, bwg goreng, hirisan cili dan perahan limau 



SeLaMaT MeNcuBa ! :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

 

Recent Visitors