My Lurvely Followers

Friday, March 4

Terbanglah Burung Terbang

Haa...jgn ade yg nak pkir lain plak ngan title post nie yea.. Nak share something yg miraculous happening to me last year..actually ingt lame dah nak story psl nie..tp gmbr ny xtau ade kt ne..ingat mcm dh tdelete ke hape..last2 arini jumpa blk.. Satu petang dlm kul 3,4 ptg mcm tue, Ak tdengar ade bunyi yg pelik  kt luar..bunyi mcm org ketawa pun ade, mcm org  batuk tsedak pun ade..bunyi nye mcm keh..kehh..kehh2 gitu..

Adoi la naye lah kan klu momok kcau ptg2 cm gini..Camon la momok, nie siang cerah lagi nie..ak mbebel kt diri sendiri.. so dgn lagak berani ala2 Lara Croft ak pun jengah lah kt tingkap..Skali tkejut ba angat di buat ny..sekali burung da! haha..ak nak tgelak kt dri sendiri.. Tapi kagum giler tgk burung tue..sbb bkn spesies burung2 yg kita sllu tgk nie..ala..stkt pipit, gagak, burung bese2 tue skit ak x heran.. nak tau burung ape???...btul nak tau nie? jgn tkejut lak..hahaha
I
I
I
I
I
I
I
I
I
V
~ nie view dari tingkap bilik ak, for your info..i duk kt Tanjung Malim, duk umah banglo(haha..banglo la sgt!)..duk  tngkat 3 tue yg bleh nmpk clear dpn mata ~
tau tak burung ape nie??

Burung Enggang / Hornbill

Excited abis ak tgk hornbill tue..smbil bckp2 ngan dier..ngade2 arhh dier..duk mbelakangi ak, puas suh pandang..nak snap gmbr..mase2 nie lah rs perlu kan DSLR, stkt kamera digi bese tue je lah kualiti gambo plng baik..tue pun dah zoom abis..

'puas daku merayu pada sang burung, tatap lah daku, ingin sekali ku menatap indah nya wajah mu..'

x bleh blah..sempat bersajak bagai..btw..ending2..en.hornbill menoleh jugak..sebelum berlalu pergi..



Excited sbb yelah kt kwsn perumahan ade burung nie..hornbill plak tue..Ak google la skit sebyk psl hornbill nie..rupa ny mmg byk kt Perak..i tot ade kt Sabah/Srwk cm gitu je..hehe..agak jakun saya di situ yea..

Melalui pembacaan ak ade 10 jenis burung enggang nie kat Malaysia..nie slh satu ny..and i feel so lucky..lucky..lucky..hehe

FAKTA : Pada mulanya spesies ini dipercayai tidak didapati di Malaysia, tetapi buat kali pertama pada tahun 1993, ia telah ditemui hinggap di sebuah tasik di Perak dan dipercayai mengunjungi kawasan itu secara bermusim semasa pokok Parkia berbuah pada bulan Ogos sehingga September (sumber dari Kosmo )

Oh Macarons

Selamat Petang semua! ouhhh2...

Ape korang wat ptg jumaat nie yea? me just lepaking2 kt bilik...wat air ntuk mnum petang..ptg ni special skit sbb  dpt mkn macaron! .semlm bru je smpai macarons yg di order dari Bonda from Oh Macarons . Excited tau nk mkn..sbb first time nak rs..sblm nie just tgk gmbr je..mmg tempting coz macaron nie comel2, pastu colorful..ending2 ny nak mkn pun rs sayang..hehe..xpe..nnt abis Sha order dari bonda lagi yea.. :D

Macaron nie asal ny dri France nun, rs ny manis2 gitu. Made from egg whitesicing sugargranulated sugaralmond powder/ground almond, and food coloring. Macaron juga ade bermcm2 filling like blueberri (my favret klu de blueberri nie, but x try lgi), coklat, strawberry n many more. 

So how's the taste kan? Ok Sha dah rase macarons nie..rase ny manis but not too much, crunchy on the outside. Sedap sgt! I kinda like it lah.. Pd pndpt Sha lah kan rase ny mcm ladu, korang penah mk lah rsn ladu tak? Ala indian ladu yg ade kelapa tue.. lebih kurang lah.. tp jauh lebih sedap! I think macaron nie french ladu kot na..


~ nie lah macarons yg Sha order dari Oh Macarons. 16 pieces lagi kau..tamak la jgk kan..hehe..tp worth it! ~



Klu berminat meh la jenguk fb Oh Macarons nie yea. Ade bermcm2 filling and harga sgt2 berpatutan.. Blh pos juga tau pd sesiapa yg duk jauh mcm Sha nie..so ape tggu lagi! ^_^ 

Price :
RM2.30 /pcs (Minimum Order 10pcs in 1 color and 1 flavor)

Buy 16 pcs = RM35

Buy 20 pcs = RM46 and free 2 pcs

Fillings:
Almond + Strawberry filling  
Almond + Blueberry filling 
Almond + Rose filling   
Almond + lemon filling
Almond + caramel filling 
Almond + Choc filling




~ haruslah eyeshadow berwarna-warni seiring dgn warna MACARON ku yg enak nie! :D ~



.

Thursday, March 3

Shell Pasta Carbonara

Salam syg suma.. dah lunch? what u guys have for lunch yea? Arini tuan blog ngidam nak mkn western, so harus lah msk. So menu for today is Shell Pasta Carbonara. Sllu carbonara mcm agak muak kan, but my recipe nie lain skit, ade byk improvise...recipe mat salleh but ikut selera org melayu..hihi.. yg penting extra pedas, bru ade umpphh..ahhh.. haha
Meh nak share resipi, senang je pun nak wat nyer.. 






Shell Pasta Carbonara 

Bahan2 :

shell pasta
3 biji telur - 1 tin
sosej ayam - 5,6 btg
cendawan butang
4 cawan full cream milk
3 keping cheddar cheese
setgh cawan serbuk parmesan cheese
bwg putih - di potong dadu
bwg besar - di potong dadu
cili merah : di buang biji dan di hiris
tomato - di buang biji, dan di dadu, actually nak pkai capsicum but xde plak
daun parsley 
mix herbs : thyme, rosemerry, bay leaves, oregano
serbuk lada hitam kasar


Cara :
1. Didikan air di dalam periuk, letak sedikit minyak dan garam. apabila mendidih masuk kan pasta.
2. pecah kn 3 bji telur, pukul sehingga kembang.
3. Apabila pasta sudah lembut, tos kan dan letak di dalam mangkuk yg besar, kemudin masuk kan terus telur yg telah di pukul tadi. Jgn tggu terlalu lama, pasta yg masih panas tdi akan 'msk' telur tsebut. Ketepi kan.
~ apabila kita cmpur kan telur kpda pasta yg masih panas, telur tsbut akan msk ~

4. Tumis bwg besar + bwg putih sehingga kuning

5. Masuk kan sosej + cendawan butang,biar kn sehingga sosej msk kekuningan. slps itu masukkan mix herbs

6. Masukkan cili merah, tomato, cili padi

7. Masuk kan serbuk lada hitam, seelok ny guna yg kasar. sesudu sudah mcukupi.. tp sha masukkn 3 sudu..lgi pedas..lgi sedap! :D

8. Masukkan full cream milk, dan biar kan mendidih pd api perlahan

9. Masukkan kepingan cheddar cheese, kuah mula memekat pd ketika ini..biar kan seketika dan padam kan api..
10. Campur kan pasta bersama telur tdi kedalam kuah carbonara yg telah siap. Gaul rata. Hidang kan bersama taburan serbuk parmesan cheese



SELAMAT MECUBA & SELAMAT MENJAMU SELERA




Sayang,



Sha-Rifa







NYX Round Lipstick & Lipgloss - ready stock items for sale!

Salam semua..Items nie bru je sampai dri USA kelmarin..100% authentic and sgt2 worth your money. Sha mmg pkai lipstick nie bape tahun dah..dan mmg setia ngan brand nie. NYX brand yg sudah pun femes kat luar negara, dan mula di kenali kat Malaysia.. Terdpt byk pilihan warna utk lipstick (130 pilihan warna) dan lipgloss (30 plhan warna). For time being sha bawakan warna2 yang top seller dan lembut. sesuai ngan citarasa wanita di Malaysia (ecece..bahasa bkn main :D)

Semua items di dalam post ini adalah ready stock dan kuantiti amat terhad! make your order now girls. 




For more info visit my blogshop : http://superstellarshoppe.blogspot.com/

or email me at : sha.buckethead@gmail.com



RM22 each

- Milan-
2 available

- Tea Rose -
2 available

-  Thalia -
2 available

- b52 -
2 available

- Circe -
1 available

- Frappucino -
2 available

- Heather -
1 available
booked : yus

- Heredes -
2 available

- Indian Pink -
2 available
booked : eazy

- Jupiter -
2 available



Sorbet - 2
booked : 

Pink Natural - 2
booked : 

Whipped - 1, 
booked : eazy

Kiss - 1
booked : 

Ballerina Pink - 1
booked : yus

Baby Pink - 2
booked : 

Dolly Pink - 1
booked : 





LinkWithin

 

Recent Visitors