My Lurvely Followers

Thursday, March 3

Shell Pasta Carbonara

Salam syg suma.. dah lunch? what u guys have for lunch yea? Arini tuan blog ngidam nak mkn western, so harus lah msk. So menu for today is Shell Pasta Carbonara. Sllu carbonara mcm agak muak kan, but my recipe nie lain skit, ade byk improvise...recipe mat salleh but ikut selera org melayu..hihi.. yg penting extra pedas, bru ade umpphh..ahhh.. haha
Meh nak share resipi, senang je pun nak wat nyer.. 






Shell Pasta Carbonara 

Bahan2 :

shell pasta
3 biji telur - 1 tin
sosej ayam - 5,6 btg
cendawan butang
4 cawan full cream milk
3 keping cheddar cheese
setgh cawan serbuk parmesan cheese
bwg putih - di potong dadu
bwg besar - di potong dadu
cili merah : di buang biji dan di hiris
tomato - di buang biji, dan di dadu, actually nak pkai capsicum but xde plak
daun parsley 
mix herbs : thyme, rosemerry, bay leaves, oregano
serbuk lada hitam kasar


Cara :
1. Didikan air di dalam periuk, letak sedikit minyak dan garam. apabila mendidih masuk kan pasta.
2. pecah kn 3 bji telur, pukul sehingga kembang.
3. Apabila pasta sudah lembut, tos kan dan letak di dalam mangkuk yg besar, kemudin masuk kan terus telur yg telah di pukul tadi. Jgn tggu terlalu lama, pasta yg masih panas tdi akan 'msk' telur tsebut. Ketepi kan.
~ apabila kita cmpur kan telur kpda pasta yg masih panas, telur tsbut akan msk ~

4. Tumis bwg besar + bwg putih sehingga kuning

5. Masuk kan sosej + cendawan butang,biar kn sehingga sosej msk kekuningan. slps itu masukkan mix herbs

6. Masukkan cili merah, tomato, cili padi

7. Masuk kan serbuk lada hitam, seelok ny guna yg kasar. sesudu sudah mcukupi.. tp sha masukkn 3 sudu..lgi pedas..lgi sedap! :D

8. Masukkan full cream milk, dan biar kan mendidih pd api perlahan

9. Masukkan kepingan cheddar cheese, kuah mula memekat pd ketika ini..biar kan seketika dan padam kan api..
10. Campur kan pasta bersama telur tdi kedalam kuah carbonara yg telah siap. Gaul rata. Hidang kan bersama taburan serbuk parmesan cheese



SELAMAT MECUBA & SELAMAT MENJAMU SELERA




Sayang,



Sha-Rifa







6 comments:

  1. bro xpernah jumpe pasta yang betul2 kena dengan tekak bro sendiri T-T

    masakan untuk bro boleh

    klik link nie untuk ke
    BroFramestone Blog

    ReplyDelete
  2. sbb tue lah sha msk sendiri..sbb klu beli kt kedai..muak aihh..

    bleh je..no hal bro.. :D

    ReplyDelete
  3. alamak! dh la x lunch hari ni, tengok entry ni terus terliur *perut pun ikut bunyi T___T *

    ReplyDelete

LinkWithin

 

Recent Visitors